Lengyel székelyek? – Bigos

Utána kellene nézni, hogy Lengyelországban is vannak-e székelyek, vagy Székelyföldön élnek-e lengyelek. Minderre eddig csak egy, korántsem döntő bizonyítékom van.

És most, hogy etikai szempontból kikezdhetően kicsikartam azokból is a nézettségnövelő kattintást, akik talán másra számítottak, mindenki megismerkedhet a lengyel székelykáposzta, más néven bigos/ bigosz nevű étellel. Ennek is egy erdei változatát szeretném bemutatni, számos olyan hozzávaló felvonultatásával, ami tényleg a k-európai erdők büszkeségei.

Szemben a valódi székelykáposztával, a bigos kétféle, savanyú illetve fejeskáposztából készül. Szintén eltérés, hogy két nagy edény is kell hozzá. Könnyebbség, hogy nem kell sűríteni a végén. Az ízük viszont elég különböző. Egyik jobb, mint a másik.

Hagymát szalonna zsírján üvegesre pirítunk, rátesszük a savanyúkáposztát, felöntjük valamennyi vízzel, hogy ne égjen le. Só, bors, babérlevél, és lefedve főzzük egy jó órát. (Aki túl savanyúnak találja a savanyúkáposztát, átmoshatja vízzel előzetesen, én ezt azóta nem csinálom, mióta az egyikből teljesen kijött a savanyúság. Viszont érdemes egy nagy késsel átvágni a teljes csomag káposztát, mert így fogyasztáskor nem lóg le a kanálról, meg ki az ember szájából.)

A másik edényben szintén szalonnazsíron különböző felkockázott húsokat pirítunk, így például kolozsvári szalonnát (krakkói szalonnát??), sertéscombot, füstölt combot, füstölt tarját, meg amihez még kedvünk van. Ha kis színt kaptak, hozzáadunk felszeletelt csiperke gombát, felkockázott fejeskáposztát (ugyanannyit, amennyi savanyú káposztát használunk), és beáztatott, szárított rókagombát. Amennyiben nincs friss, de most nincs. Lehet másféle erdei gombát is használni, akár vegyesen is. Fűszerezzük tekintélyes mennyiségű majorannával, borókabogyóval, kevés sóval, borssal. Kicsit összefőzzük, ekkor kerül bele egy jó maréknyi kimagozott aszaltszilva, és 1-2 dl száraz vörösbor. Így főzzük még fél órát.

Ekkor összeöntjük a két lábos tartalmát. Itt ugye már előzetesen gondolni kell erre, mert különben könnyen úgy járunk, hogy nem fér bele egy közös lábosba a két tartalom. Magyarán: legalább az egyik kiinduló lábosnak célszerű a háztartás legnagyobb lábasát kiválasztani. De ezt követően már csak kevés dolgunk akad. A bigost ekkor még kb 2 órán át főzzük, a vége előtt 10-15 perccel paradicsompürét és pár evőkanál mézet keverünk hozzá, hogy végképp az erdőbe találjuk magunkat.

Tálaláshoz kenyeret és tejfölt adunk, bár az nem teljesen autentikus megoldás, de sose lehet tudni, hogy székelyek, vagy lengyelek jönnek-e megkóstolni. Ha valaki további bizonyítékokra lel, ide vele!

2 hozzászólás a(z) Lengyel székelyek? – Bigos bejegyzéshez
  1. Sanya Válasz

    A BGOS Isteni, tanusithatom. Lengyel barataink hivtak meg ra egyszer, es komoly kisertesbe estem, hogy ne valtsam-e le a kedvenc szekely-kaposztat… Ami a fenti receptböl is kiderul, de nem lehet elegge hangsulyozni, az a gombak alkalmazasa: a mi lengyel barataink ugy hasznaljak a szaritott gombat (mindenfelet), mint mi a petrezselymet (nemelyek a natriumglutamat=umamit)

  2. Dibbuk Válasz

    Nagy erdők – sok gomba. Amúgy a szárítottnak tényleg nagyon jó, fűszerként használható koncentrált íze van. szinte sajnálja az ember beáztatni. De én azért beszoktam.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>